Liposuction

Liposuction (vakumla yağ alma) ile vücut şekillendirmesi bölgesel olarak toplanmış fazla yağ birikimlerini uzaklaştırma tekniğidir. Bu teknikle kollar, diz, alt bacak, gövde,sırt, meme, boyun, çene altına ve daha sıklıkla kalçalar, dış uyluk, iç uyluk, ön uyluk, kalça yanları ve karın bölgesindeki yağ toplanmaları uzaklaştırılır ve bu bölgelere yeni şekil verilir.

Bundan yirmi yıl öncesine kadar vücuttaki yağ toplantılarının şekillendirilmesi cerrahi kesiler yapılarak gerçekleştirildi. Bunun sonucu ise istenmeyen yara izleri oluşur bu durum hastaları mutsuz kılardı. Küçük deliklerden girilerek, yağın vakum ile alınması böylece vücut şeklinin düzeltilmesi plastik cerrahide çığır açmıştır. Kesisiz ve dolayısıyla, izsiz bir yöntemin gelişmesi hastaları ve doktorları çok mutlu etmiştir.

AMELİYAT ÖNCESİ DEĞERLENDİRME :
Eğer liposuction düşünüyorsa kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Hasta, arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak cerrahi sonrası iyi görünme ve iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.

Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli faktörlerden biri duygusal dengedir. Liposuction vücut hatlarınızın şeklini düzeltebilir fakat hayat şeklinizi değiştiremez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltebilir ve kendinize olan güveninizi tazeleyebilir fakat gerisi size bağlıdır.
Liposuction diyet ve egzersiz yoluyla sağlanabilecek kilo kaybı yerine uygulanabilecek bir yöntem olmadığı gibi şişmanlık için de çare değildir. Dikkatle değerlendirilip seçilmiş vakalar için uygun bir cerrahi tekniktir. Cerrahınız size liposuction yerine veya onunla birlikte deri ve yağ dokusunun kesilerek çıkarıldığı bir ameliyat önerebilir (Dermolipektomi).

Liposuction ile vücut şekillendirmenin başarısındaki sır, bu teknikle emilen yağlarla birlikte yağ hücreleri ve yağ reseptörlerinin bir kısmının (%50 civarı) alınması böylece bu bölgelere eskisi gibi aşırı yağ toplanamamasında yatmaktadır. Vücut şekillendirmesi planlanırken, bölgesel yağ toplanma odaklarının tümünün değerlendirilmesi ve liposuction yapılacak bölgelere hepsinin dahil edilmesi başarı için en önemli yaklaşımlardan biridir.

Cerrahinin muhtemel riskleri ve liposuction ile ilgili özel zorluklardan haberdar edilmiş olmanız gerekmektedir ( Örn: Bazen aşırı yağ fazlalığı olan vakalarda ikinci bir ameliyat gerekebilir). Enfeksiyon veya lokalize kan birikimi gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar sık değildir ve tedavi edilebilirler. Komplikasyon riski iyileşme dönemindeki takiplerde cerrahınızın önerilerine uyarak azaltılabilir.

AMELİYAT YÖNTEMİ:
Liposuction yapılacak bölgelerde yağın çekilmesi
1- Kuru teknik
2- Wet teknik (yaş teknik)
3- Superwet teknik (çok yaş teknik)
4- Tümessan teknik olmak üzere dört şekilde yapılabilir.

Liposuction günümüzde superwet ve tümessan teknikle yapılmaktadır. Bu yöntemlerle vücut içerisine sıvı ve ilaçlar verilerek kanama, ağrı gibi durumların olmaması sağlanır ve yağ hücrelerinin çok daha kolay emilmesi sağlanılır.

LiposuctionLiposuction, kilosu ve vücut yapısı nispeten normale yakın vakalarda oransız olarak genişlemiş kalça, kalça yanları, uyluklar, karın, bel civarını inceltmek için uygulanır. Bu değişikliklerle birlikte kollardaki, baldırlardaki, dizlerdeki, göğüs üstündeki, çene altındaki yağların uzaklaştırılması sıklıkla aynı ameliyatta yapılabilir.

Yöntemin kapsamı arzulanan değişikliklerle ve cerrahınızın uygun gördüklerine bağlıdır. Cerrahınızın önerisine göre ayaktan tedavi merkezinde out-patient olarak veya hastaneye yatarak ameliyat edilebilirsiniz.

Liposuction, tedavi edilecek bölgenin uyuşturulduğu lokal anestezi altında veya genel anestezi ile yapılabilir. Anestezi uygulamasından önce gerginliği yatıştırmak için medikasyon verilir. Sedatif (yatıştırıcı) lokal anestezik ameliyat esnasında rahat olmanızı sağlayacaktır. Eğer genel anestezi uygulandıysa tüm ameliyat boyunca uyuyacaksınız.

Ameliyat, liposuction uygulanacak bölgeye yapılan yaklaşık 0.3 cm. lik kesi ile başlar. Künt uçlu, ucuna yakın ufak delikleri olan ince boru şeklindeki kanül kesi yerinden geçirilir. Dıştaki uca emici ünite bağlanır. Cerrah kanülü deri altı dokusunda, uzaklaştırılacak yağ miktarını ayırarak kullanır. Yüksek vakum basıncı yaratılır ve yağ dışarıya emilir. Bazen istenmeyen tüm yağ depozitelerini uzaklaştırabilmek için ulaşım sağlamak için ilave kesi gerekebilir.Kesi küçük ve sıklıkla gizlenmiş nedbe bırakacak şekilde bir kaç dikişle kapatılır.

Ameliyatı takiben tüm tedavi edilmiş sahaya alttaki dokunun şekline pürüzsüzce uyum sağlayacak şekilde derinin çekmesini hızlandırmak için sarkmamış derisi olanlarda streç çorap diğerlerinde ise elastik sargılarla bir bandaj uygulanabilir. Ameliyat sahasında çürüme ve şişmeyi azaltmak için sıkı baskı sağlayan bu yöntemle özel korseler üç hafta kullanılır. Ameliyatın kapsamına bağlı olarak, işlem 45 dakikadan 3 saate kadar hatta daha uzun sürebilir.

AMELİYAT SONRASI :
Cerrahi sonrası bir kaç gün ağrı kesicilere cevap veren çok hafif ağrı olabilir. Uyuşukluk hafif ağrılar bir süre daha devam edebilir. Yürüyüşler bu şikayetlerin çabuk kaybolmasına yardımcı olur.

Hastaneye yatırılmış hasta genellikle ameliyattan bir gün sonra çıkartılacaktır, bazı istisna durumlarda bu süre uzayabilir. Koruyucu bantlar genellikle ameliyatın ilk haftasında açılır. Korsenin 2-3 hafta daha kullanılması önerilir. Biraz şişlik ve çürüme oluşacaktır ve tamamen kaybolmaları 4 hafta sürecektir

Ameliyat öncesi genellikle "sellülit" olarak adlandırılan deri gamzelenmesi gibi yüzey kusurları varsa ameliyat sonrası azalacak fakat tamamen kaybolmayacaktır

MERAK EDİLEN KONULAR

Yağ alınan bölgelerde tekrar yağ oluşur mu?
İnsan doğuştan yağ hücresi sabit sayıda doğar. Kilo aldığımız zaman yağ hücrelerinin sayısı artmaz ancak hücre yapıları büyür. Örneğin basen bölgesinde 1000 adet yağ hücresiyle doğan insan liposuction ameliyatında bu hücrelerin yaklaşık 700-800 adedi vakumla emilir. Geriye kalan 200 hücre kilo alsanız da aynı yeterlilikte büyüyemez böylece ameliyat edilen bölgelerden kilo alması söz konusu olamaz.
Çok kilolu insanlarda liposuction zayıflatıcı bir unsur mudur?
Kesinlikle hayır. Bu ameliyatlar vücud konturlarına şekil vermek amacıyla yapılır. Örneğin 70 kg bir bayan bu ameliyattan 60 kg olarak çıkması mümkün değildir.
En fazla ne kadar yağ alınır?
5000 cc yağ alınabilir. Bu kişiden kişiye ve uygulama yapılab bölgenin sayısına bağlıolarak değişir. Her hastadan bu oranda yağalınacak diye bir kural yoktur.
Ameliyat izi olur mu?
Liposuction ameliyatını vücudun saklanabilir bölgelerinden yarım cm’lik küçük izlerle gerçekleştirmek mümkündür. Zaman içerisinde bu küçük izler çok belirsiz bir hale gelirler.
İstenilen her bölgeden yağ alınabilir mi?
Vücutta yağ depolanabilecek yüz,gıdı,kol,bilek dahil her bölgeden alınabilir.
Ameliyat sonrası korse ne kadar süreyle giyilir? Sonrasında neler yapmak gerekir?
3-4 hafta süreyle baskılı bandaj veya korse giyilir. Korse çıkarıldıktan sonra Starvac veya LPG benzeri cihazlarla operasyon alanındaki şişliklerin ve minimal düzensliklerin kaybolması amaçlanır.
Yağ hücrelerinin damarları tıkaması( emboli) riski nedir?
Bu risk jinekoloji ve ortopedi ameliyatlarında görülme sıklığından çok daha azdır. Son yıllarda liposuction ameliyatı esnasında ve sonrasında yapılan sıvı destek tedavilerinin gelişmesiyle bu komplikasyon riskiyle hiç karşılaşmıyoruz. Ancak operasyonu bir kilo verdirme yöntemi olarak kullanır ve 10-15 litre yağ alınırsa risk artmaktadır ki bu son derece hatalı bir yöntemdir ve yapılmamalıdır.
Bu ameliyatın sonuçlarını ne zaman görmeye başlarız?
Akut safha ameliyatın 3. Haftası yani korse çıktıktan hemen sonra görülen sonuçlardır. 6. aya kadar iyileşme pozitif yönde devam edecektir.
Ameliyatta hangi anestezi tipi uygulanır?
Anestezi seçimi genellikle hastadaki yağ oranının fazlalığı ve yaygınlığı ayrıca hastanın kendi seçimiyle yakından ilgilidir. Eğer hasta istediği takdirde ve yağlanma bölgeleri az ise lokal anesteziyle gerçekleştirilebilir.
Ameliyat sonrası görülen dalgalanmalar ve düzensizlikler nasıl önlenebilir?
Öncelikle bu durum ameliyatı yapan hekimin tecrübesiyle çok yakından ilgilidir. İkincisi ameliyatta kullanılan kanüllerin seçimiyle bu komplikasyonları engellemek mümkündür. Biz özellikle çok kanüllerle (liposhaping yöntemiyle ) dokuların daha az tramvazite edilmesiyle gerçekleştirdiğimiz için bu sorunlarla karşılaşmıyoruz. Yine operasyon sonrasında Starvac veya LPG benzeri cihazlarla bu düzensizlikler minimale indirilir.

Bu sitenin içeriği, tıbbi ve cerrahi estetik konularında bilgi edinmek isteyen kullanıcılara bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler hiçbir zaman bir hekim tedavisinin veya konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler bilgi, yorum ve görüntüler, kişileri bilgilendirme amaçlı olup, reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. © 2025 Opr. Dr. Volkan Beden