Jinekomasti

Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti)

Erkek hastalarda, meme bölgesinde kadın tipinde büyüme oluşması durumudur. Bazı ilaçların etkisiyle ya da hormonal dengesizlik sonucu ortaya çıkabilir. Üç ana tipi vardır: Glandüler, yağlı-glandüler, basit yağlı. Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu, yağlı tipte ise yağ dokusu hücreleri oluşturur. Glandüler tipte liposuction (yağ emilmesi) ve cerrahi eksizyon birlikte uygulanır. Kitle sadece yağ dokusundan oluşuyorsa, sadece liposuction uygulanabilir. Kitlenin aşırı büyüme yaptığı ve memede sarkmaya neden olduğu durumlarda ise kitle ile birlikte deri fazlalığının da çıkarılması gerekebilir.

Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık 13-15 yaşlarındaki veya daha büyük erkeklerde görülmektedir. Erkek çocukların %90’ ında bu durum kendiliğinden bir yıl içinde geçer. Ancak erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı unutulmamalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol açan diğer durumların da bu hastalarda incelenmesi gerekir. Bunlar arasında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, bazı organların kanseri, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, eroin veya benzeri uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı, bazı ilaçların kullanımı gibi sebepler sayılabilir. Ameliyat öncesinde kitlenin ultrason ile incelenmesinde yarar vardır. Böylece kitlenin sadece yağ dokusundan oluşup oluşmadığı ortaya konabilir.

Ameliyatta genellikle meme başının etrafından yarım daire şeklinde kesi yapılarak kitleye ulaşılır. Ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Liposuction yapılacak ise koltuk altına yakın bir ya da iki adet 0.5 cm kadar kesi yapılır. Buradan vakuma bağlı liposuction kanülleri ile kitle emilerek çıkartılır. Bu durumda çok az ya da hiç iz kalmayacaktır.
Ameliyat sonrasında pansuman üzerine baskı amacıyla hemen korse takılır. Korse en az 2 hafta, tercihen 4 hafta takılmalıdır. Liposuction yapıldıysa oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta içinde iyileşecektir. Meme derisi göğüs duvarına yapışacaktır. Bazı olgularda özellikle deri fazlalığı olması durumunda göğüs duvarı tam düz olmayabilir. Bu durumda 6 ay sonra deri fazlalılığını çıkarmak için ek cerrahi girişim gerekebilir. 7-10 gün sonra dikişler alınır. Hasta 3-4 gün içinde normal faaliyetlerine dönebilir.


Bu sitenin içeriği, tıbbi ve cerrahi estetik konularında bilgi edinmek isteyen kullanıcılara bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler hiçbir zaman bir hekim tedavisinin veya konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler bilgi, yorum ve görüntüler, kişileri bilgilendirme amaçlı olup, reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. © 2024 Opr. Dr. Volkan Beden